Huidzorg bij kanker

Onze huid en de juiste PH-waarde

ONZE HUID IS ZUUR…
Dat klinkt best raar toch? Toch is onze huid niet voor niets zuur. Dit zure laag je op de huid, de zuurmantel, helpt namelijk de huid sterk en in balans te houden. De slechte bacteriën worden gedood en de goede bacteriën krijgen de ruimte. Met pH geven we de zuurgraad van de huid aan. Uit onderzoek blijkt dat een huid met een hogere pH-waarde droger en doffer is en sneller geïrriteerd raakt. Het is belangrijk om de huid zuur te houden, dus met een pH-waarde van 5,5.

huidzorg-bij-kanker-afbeelding-3

PH-Neutraal – goed of slecht voor je huid?

Wist je dat een gezonde huid een pH-waarde van 5,5 heeft? Cosmeticamerken spreken vaak over ‘pH-neutraal’. Dit is een pH-waarde van 7(!), waardoor veel verzorgingsproducten juist een te hoge pH-waarde hebben en je huid uitdrogen. De waarde pH-neutraal is dus eigenlijk helemaal niet zo ‘neutraal’ voor je huid!

Water – is het goed voor je huid?

Wist je dat het leidingwater in Nederland een pH-waarde heeft van 7,2? Je kunt je voorstellen dat teveel douchen geen goede invloed heeft op je huidconditie. Veel zepen hebben zelfs een pH-waarde van 9! Bedenk je eens hoeveel schade je huid kan oplopen als je je huid regelmatig met zeep en water wast. Natuurlijk herstelt de huid zich, maar dit kan wel tot 14 uur duren. Grote kans dat je de zuurmantel van je huid voor die tijd al opnieuw beschadigd hebt.

huidzorg-bij-kanker-afbeelding-4
huidzorg-bij-kanker-afbeelding-5

Gezond eten – waarom extra belangrijk voor je huid tijdens een ziekteproces?

Het lichaam is vaak in hormonale disbalans wanneer je intensieve medische behandelingen ondergaat. Daarom is het extra belangrijk dat je met gezonde voeding balans creëert in het lichaam. We letten daarbij op de pH-waarde van ons lichaam, ons bloed, die een waarde heeft van 7,4. Hoe dat werkt? Door met de juiste voedingsmiddelen balans te creëren, een zogenaamde zuur-base balans, ‘verzuurt’ ons lichaam minder snel, waardoor je minder snel huidproblemen krijgt.

Bij een gezonde huid is de huidflora in balans… Maar wat is eigenlijk ‘huidflora’?

Met de term ‘huidflora’ wordt het geheel aan micro-organismen op de huid bedoeld. Miljarden ‘normale’ bacteriën zijn altijd aanwezig op het huidoppervlak. Een gezonde, onbeschadigde huid vormt een ondoordringbare barrière voor bacteriën en virussen. Bij een beschadigde huid neemt deze barrièrefunctie af, waardoor o.a. schadelijke bacteriën en virussen in de huid kunnen dringen. Heb je een beschadigde huid, bijvoorbeeld door het gebruik van intensieve medicatie, dan helpen de producten van IK Skin Perfection om deze barrièrefunctie te herstellen en je huidflora in balans te brengen.

huidzorg-bij-kanker-afbeelding-6
huidzorg-bij-kanker-afbeelding-7

Hoe houd je de huidflora in balans bij intensieve medicatie?

Wanneer je kanker hebt en hiervoor behandeld wordt, raakt je huid vaak uit balans. Veel mensen hebben dan last van een droge huid die jeukt en geïrriteerd raakt. Er gebeurt tijdens dit ingrijpend ziekteproces veel in je leven; op zorgen over je huid zit je al helemaal niet te wachten.

IK Skin Perfection kiest bewust voor een unieke pH-formulering in haar producten om de pH-waarde van de huid te herstellen en te zorgen dat de zuurgraad van de huid in balans komt en blijft. De pH-waarde van de producten liggen dan ook rond de pH-waarde van de huid. De producten van IK Skin Perfection, en dus ook de Medical Collection, zijn ontwikkeld met een pH-waarde rond de 5,5. Zo zorgen we ervoor dat de huidflora, tijdens de behandeling van chemo, bestraling of intensieve medicatie, in balans blijft en de huid haar natuurlijke schoonheid behoud.

Beautytips

bij intensieve medische behandelingen

huidzorg-bij-kanker-afbeelding-9

Wat kun je zelf doen?
Check deze beautytips van de IK Medical Skincare Specialist.

Je merkt dat je huid verandert door de behandelingen… Help, wat nu? Het belangrijkste wat je kan doen is de huid zoveel mogelijk kalmeren en beschermen. Huidverzorgingsproducten zonder belastende toevoegingen kunnen je hierbij helpen. Zo ontstaan er minder pigmentvlekken, reageert je huid minder overgevoelig en wordt je huid niet zo dof en droog of geïrriteerd. Er is veel dat je hiervoor thuis kan doen. Wij geven je graag tips!

  • Vermijd zeep, cleansers en cosmetica met irriterende ingrediënten
  • Dep de huid droog na het douchen of een bad in plaats van deze droog te wrijven
  • Verlies je je wimpers of wenkbrauwen, wees dan voorzichtig met het gebruik van producten rondom de oogcontouren
  • Heb je last van huidschilfertjes? Ga dan je huid niet scrubben, maar overleg met jouw IK Medical Skincare Specialist wat je het beste kunt doen
  • In bad gaan maakt de huid week en droogt de huid uit. Dit kan zorgen voor extra huidirritatie. Beter is het om dan even kort te douchen

Wees mild voor de huid

  • FACE: Was je huid met lauwwarm water en met een gezonde en milde reiniger zoals de SILK+. Let bij bestraling op dat de op de huid getekende bestralingslijnen niet verloren gaan.
  • HANDS: Droge handen kun je soepeler maken door een rijke crème of bodybutter te gebruiken, zoals de BUTTERLY CREAM uit de IK Blooom Collection.
  • LIPS: Lippen kunnen door intensieve medische trajecten soms pijnlijk en schraal aanvoelen. Lippenbalsem LIP+ bevat Sheabutter en zorgt voor onmiddellijk herstel en comfort.
  • FACE & BODY: De huid die intensieve medische behandelingen ondergaat houdt moeilijk vocht vast. Zorg daarom voor een goede pH en vochtherstellende crème, zoals RECOVER+ of olie, zoals DE-ITCHY+ en breng deze 1 à 2 keer per dag aan.
  • NAILS: Door bepaalde chemo’s kunnen je nagels verkleuren, bros en droog worden of juist zacht en slap. Om jouw nagels te beschermen kun je een nagellak gebruiken zonder formaldehyde, zoals de IK Blooom Nail Blush.